Hasrulhafizan's Blog

Just another WordPress.com weblog

new proposal~~ January 29, 2010

Filed under: GE2153 TEK PENDIDIKAN — hasrulhafizan @ 3:51 am

Assalamualaikum.. pada pagi penghulu hari ini sempat jgk aku luangkan sedikit masa untuk mengupdate

the new proposal kitaorng yang bertajuk human right….

cadangan proposal mengenai “SMOKING” kami rase terlalu susah untuk kami mencapai objektif…

jadi kami sebulat suara telah sepakat untuk menukar tajuk projek kami ini… antara alasan-alasan MENGAPA?? kami tukar, kami rase tajuk ini lebih senang dan boleh disesuaikan dengan pelajar2 UKM nie.. KENAPA?? sebab kami rase

apabila pelajar terutamanya pelajar UKM menonton projek Multimedia ini akan lebih tahu bahawa mereka perlu

lebih agresif mendapatkan hak-hak mereka.. he3..

jadi bawah nie kami sertakan the new prosal dan kerangka masa tok kerja2 kitaorg… check it out…


LAPORAN CADANGAN PROJEK


KUMPULAN G-FORCE

RAJA MOHD HAZWAN BIN RAJA MAMAT                 A122913

AHMADTANG BIN BOLONG                                               A124865

MOHD ARIF BIN CHE HARUN                                          A124119

MOHD HASRUL HAFIZAN BIN OMAR                          A121850

CADANGAN PROJEK

Perkara Ulasan
Tajuk projek Hak Asasi Manusia
Masalah Membincangkan soal keperluan, cara hidup, dan hala tuju pelajar sebagai mahasiswa di Universiti
Objektif
Penyelesaian masalah Teknologi multimedia yang mengandungi teks, video, audio dan animasi grafik untuk menjelaskan kepada pelajar mengenai hak- hak manusia
Target Pelajar

Projek Multimedia ini membincangkan tentang keperluan hak-hak asasi manusia yang patut diketahui dan dituntut oleh setiap pelajar sebagau mahasiswa ketika di university. Definisi asas hak-hak sasi manusia (Human Rights) keperluan asas dan kebebasan yang telah wujud dalam diri manusia.   Melalui projek ini kami dapat membantu pelajar untuk memahami dan mengurus keperluan, cara hidup dan hala tuju hidup mereka untuk menjadi mahasiswa kelas pertama.

Jangkamasa:

Bilangan Minggu Perancangan dan Aktiviti
1 4 1.Minggu pengenalan kursus dah struktur kursus.

2.Penenalan kepada wordpress dan mendaftar akuan di wordpress sebagai   platrorm perbincangan kursus.

3. Menamankan ahli di blog

4. Memulakan aktiviti perbincangan di blog.

2 5 1.Membincang tajuk projek sebagai iaitu SMOKING sebagai (plan A)

2.Mengemaskini blog.

3.Membentangkan tajuk SMOKING antara kumpulan dalam kelas tutor.

3 6 1.Mula membincangkan tajuk yang lebih sesuai.

2.Tajuk “Hak-hak pelajar”

3.Menukar tajuk.4

4.Membuat proposal sebagai tugasan projek.

5 Menghantar proposal.

4 7 1. Mula mencari bahan tentang tajuk projek.

2. Bahan-bahan yang dicari mendapat pandangan dan persetujuan ahli.

5 8 1.Mula belajar menggunakan perisian media ubah.

2.Bekerja dalam kumpulan dalam mempelajari perisian media.

3.Menpelajari proses mengeditkan video dan gambar untuk dimuatkan.

6 9 1. Cuti raya cina.

2. Thingking aloud secara individual secara idea kasar mengenai skrip untuk pembikinan video.

7 10 1. Mula memilih dan mengubah skrip kepada lebih baik.

2. Memplotkan jalan cerita ke dalam video semasa mengedit.

3. Menyusun video dan gambar dengan berdasarkan plot.

8 11 1. Memperbaiki hasil kerja yang dihasilkan.

2. Menunjukkan hasil kerja kepada lecture ataupun tutor untuk ulasan.

3.Memperbaiki lagi jika ada ulasan yang tidak baik.

9 12 1. Menghantar projek kepada tutor setelah projek mendapat ulasan yang baik dari tutor.
10 13 1. Mencari artikel tenteng “Hak-hak pelajar”  untuk dibentangkan mengenai tajuk projek.

2.Mengolah idea untuk disesuaikan dengan keadaan pelajar di zaman sekarang.

3. Membahaskan idea dalam kalangan.

11 14 1. Pembentangan projek di makmal 3.


 

SEBELUM KITA TIDUR Perkara Sebelum Tidur( Tafsir Haqqi ) January 27, 2010

Filed under: MYself — hasrulhafizan @ 4:40 pm

Rasulullah saw berpesan kepada Aisyah ra : “Ya Aisyah, jangan engkau tidur
sebelum melakukan empat perkara, yaitu :
1. Sebelum khatam Al Quran
2. Sebelum membuat para nabi memberimu syafaat di hari akhirat
3. Sebelum para muslim meredhai kamu
4. Sebelum kau laksanakan haji dan umrah

“Bertanya Aisyah ra:
“Ya Rasulullah saw.. Bagaimana aku dapat melaksanakan empat perkara
seketika?”

Rasul tersenyum dan bersabda : “Jika engkau tidur bacalah :
– Surah Al Ikhlas tiga kali seakan-akan kau mengkhatamkan Al Quran.
Bismillaahirrohmaanirrohiim…
Qulhualloohu ahad’ Alloohushshomad’ lam yalid walam yuulad’ walam yakullahuu kufuwan ahad’ ( 3 x )

-Bacalah sholawat untukku dan para nabi sebelum aku, maka kami semua
akan memberi syafaat padamu di hari kiamat.
Bismillaahirrohmaanirrohiim, Alloohumma shollii ‘alaa syaidinaa Muhammad wa’alaa aalii syaidinaa Muhammad ( 3 x )

-Beristighfarlah untuk para muslimin maka mereka akan meredhai kamu.
Astaghfirulloohal adziim aladzii laa ilaaha illaa huwal hayyul qoyyuum
wa atuubu ilaih ( 3 x )

-Perbanyakkanlah bertasbih, bertahmid, bertahlil dan bertakbir maka seakan-akan kamu telah melaksanakan ibadah “haji dan umroh”
Bismillaahirrohmaanirrohiim… Subhanalloohi Walhamdulillaahi walaailaahaillalloohu alloohu akbar(3 x )

Untuk ingatan kita bersama… mari amalkan…
Insya Allah… tolong sebarkan kepada saudara muslimin dan muslimat yang
lain…
Sesungguhnya ilmu yang bermanfaat ialah salah satu amal yang berkekalan bagi orang
yang mengajarnya meskipun dia sudah mati…
Wallahu wa’lam…

 

E-mail oh E-mail

Filed under: MYself — hasrulhafizan @ 4:26 pm

Malang sungguh nasibku e-mail yang ditunggu2 xkunjung tiba….

Mad o.. Mad mne la draf  keje yang kita buat semalam..

nk update dalam blog nie Mad.. esok kita nk kena present Mad esk kls tuto teknologi ade macam biasa.

he3 sekadar nk merungut kat Mad he3.. untuk pengetahuan semua jgk..

amboi macam la semua orang bace blog nie.

Esok adalah Hari Pilihanraya Kampus (UKM) he3 jadi sebagai pelajar buatlah pilihan

yang tepat sewaktu menjalan kewajipan anda sebagai seorang pengundi.. hu3

bukan ape kalau tersilap pilih nanti akan timbul banyak masalah dari manfaatnya kerana anda kenalah pastikan

calon-calon yang anda pilih tu seorang berkaliber dan yang paling penting betul-betul ikhlas untuk

memperjuangkan keperluan dan hak-hak mahasiswa dan mahasiswi di UKM ini…

 

cadangan projek~~~ January 21, 2010

Filed under: Uncategorized — hasrulhafizan @ 4:15 am

Tajuk : Merokok

Masalah: Masalah ketagihan merokok di kalangan pelajar Masalah kewangan .

                      Kesihatan pelajar terjejas.

 Objektif: Memberi pengajaran mengenai keburukan merokok Pelajar dapat mengetahui keburukan dan natijah akibat merokok

 Peneyelesaian masalah yang sesuai: membina sebuah projek teknologi pendidikan yang melibatkan penggunaan    multimedia  dan alatan yang mengandungi, teks, video, animasi dan grafik.

Audiens: Mahasiswa/ mahasiswi ukm

Video: pengambaraan mengenai kesan pengambilan rokok dalam jangka masa panjang (kisah sedih )

 

projek GE2153

Filed under: GE2153 TEK PENDIDIKAN — hasrulhafizan @ 1:36 am

ermm apa nk kate tentang projek  nie …. tok ciapkan projek Teknologi Pendidikan nie adalah secara kumpulan.. dan pd perjumpaan pertama kami telah membincangkan tajuk projek kami iaitu “FREEDOM” hu3 tp kami masih dilemma tentng tajuk tersebut kerana ianya terlalu luas skopnya.. jadi kami terpksa berkumpul semula dan memikirkan tajuk yg lebih kecil tentang FREEDOM ini.. untuk peserta pada cadangan awal adalah pelajar tahun 1 tp mungkin akan berubah disebabkan tajuk pon xpasti lagi cuma tajuk besar saja..

hari ini perjumpaan kedua kelas tutorial bermula jam 11pagi-1petang jd ape yg sy harapkan semua ahli kumpulan dpt memberikan kerjasama supaya projek yg akan dibuat akan berjalan denagn lancar… pada hari ini kami akan pilih tajuk yg sesuai dan akan memikirkan perjalanan kerja dan supaya projek dapat disiapkan dalan masa yg ditetapkan..

 

about myself

Filed under: GE2153 TEK PENDIDIKAN — hasrulhafizan @ 1:19 am

Assalamualaikum… serba sedikit tentang diri ini.. berasal dari kelantan di daerah Tumpat mempunyai 6 org adk-beradik dan saya adalah ank yg pertama jd byk la skit tanggungjawab yg perlu dipikul he3… mengenai kursus GE2153 Teknologi Komputer ini apa yg sy jangkakan ialah dapat belajar sesuatu yg baru, hmm mcm susa jer tulis blog nie.. ish xpandai, tp akan sy perbaiki dr semasa ke semasa… mengenai diri sy lagi, rasenyer tiada ape2 yg menarik yg hendak dikongsikan he3.. kalau dari segi perwatakan dan personaliti mungkin kenalan boleh komen he3 sbb kta tdk boleh menilai diri sendiri…

 

Hello world! January 14, 2010

Filed under: Uncategorized — hasrulhafizan @ 3:42 am

Welcome to WordPress.com. This is your first post. Edit or delete it and start blogging!